Denna vecka bjuder vi på vegetarisk, klimatsmart vintermat. Till huvudrätt blir det bulgur- och morotsbiffar serverade med rå rödbetssallad och grönärtshummus. Efterrätten är inspirerad av den Gotländska specialiteten saffranspannkaka, men med viss anpassning.
Bulgur- och morotsbiffar
2 dl bulgur
1/2 dl röda linser
6 dl vatten
3 dl finriven morot (ca två medelstora morötter)
1/2 gul lök (eller en liten)
nästan 1/2 dl rapsolja
1 tsk mald fänkål
2 ägg
drygt 1 msk grahamsmjöl
1/2 tsk salt
några drag med svartpepparkvarn
Koka bulgur och linser i vattnet enligt de koktider som står på förpackningarna (linserna ska i vattnet lite senare). Salta enligt förpackningarna. Häll av överflödigt vatten och låt svalna något. Finriv morötterna och finhacka löken. Blanda samman alla ingredienser. Provstek en liten biff och justera kryddningen om det behövs. Tillsätt mer mjöl om smeten är för lös. Blöt händerna i vatten och forma biffar. Stek dem relativt långsamt i rapsolja. Om det faller ur bulgurkorn som hamnar lösa i pannan är det bra att plocka bort dem eller se till att de kommer tillbaka in i biffarna. De har annars en tendens att sprätta iväg som popcorn.
Rå rödbetssallad
2 rödbetor
1 msk syrade grönsaker (vi använde rödkål)
En skvätt rapsolja
Lite salt och svartpeppar
1 näve valnötter
Skala och finriv rödbetorna. Blanda samman allt.
Recept på grönärtshummus finns här. Vi dekorerade med ärtskott. Andra skott eller groddar passar utmärkt till. Ett gott knäckebröd kan man komplettera med om man vill. Med på bilden är Peters hjärtformade kumminknäcke.
Falsk saffranspannkaka
Den här efterrätten är som sagt inspirerad av den gotländska specialiteten, men i anpassad version. Havre är mycket klimatsmartare är ris (som vi kommer att skriva mer om så småningom) och här har vi inte heller använt några mejeriprodukter. För miljön spelar det ingen roll om man smaksätter den med saffran, men vi blev sugna på kanel och kardemumma. Gurkmeja ger mer färg än smak, men lär också vara väldigt nyttigt. Det blir inte lika klargult som vanlig saffranspannkaka eftersom havregrynsgröt är gråare än risgrynsgröt, men det blir snyggare än utan gurkmeja.
2 dl havregryn
4 1/2 dl vatten
1 nypa salt
1/2 msk råsocker
1 msk honung
1 1/2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 tsk gurkmeja
1/2 dl mandel
1 ägg
1 näve russin
Koka en ganska fast gröt på havgregryn, vatten och salt. Låt svalna lite. Mal mandeln. Blanda samman alla ingredienser och häll smeten i en smord form ca 25 cm i diameter. Grädda i 175° ca 40 minuter. Den ska ha fått lite färg och yta och börjat släppa något från kanterna. Innandömet kan dock vara grötigt när den är varm. Låt svalna. Servera kall eller ljummen med en god sylt. Vi valde att återknyta till den gotländska inspirationen och välja salmbär.
Varsågod och ät!