Vegetarisk julbuffé

Vegetarisk julbufféEgentligen är det viktigare vad du äter till vardags än vad du ställer fram på julbordet. Även om vi frossar till jul utgör den maten en väldigt liten del av vad vi äter på ett år. Men det är en god idé att föra in fler vegetariska rätter. Och äter man flera julbord, som ju många gör, kan åtminstone något få vara en vegetarisk julbuffé. Själva ”fuskar” vi lite på själva julafton och äter Jansson med ansjovis och doppar bröd i skinkspad, fast vi annars är vegetarianer. Men i mellandagarna bjuder vi Peters familj på helt vegetarisk julbuffé. När vi tipsar om recept här på Bättre Värld är dessa oftast veganska för att det är det allra bästa för klimatet. Så här till jul tillåter vi oss att ha med en del mejeriprodukter och ägg. Använd dessa förslag som idéer till vad man kan ha på ett julbord, eller kopiera hela buffén! Äter du kött och mejeriprodukter är det viktigt att komma ihåg att dessa livsmedel är bland de viktigaste att välja ekologiskt. Detta har vi tänkt bjuda på.

Vegetarisk julbuffé

Finsk rotsakslåda

1 kilo kålrot
4 medelstora potatisar
2 msk sirap
1 dl mjölk och 1 dl grädde
3/4 dl ströbröd
1 ägg
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk kardemumma
Skala och skär rotsakerna i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Mosa och rör ihop med övriga ingredienser. Häll blandningen i en smord ugnssäker form. Klicka på ca 2 msk smör och strö över lite ytterligare ströbröd. Grädda i 200° ca 45 minuter.

Jansson, fast med oliver istället för ansjovis

Veganska julbollar

250 g potatis
100 g soltorkade tomater
1 tsk salt
1 tsk kaffepulver
1/2 tsk kryddpeppar
1/2 tsk kanel
1 msk solrosfrön
Lägg de soltorkade tomaterna i blöt. Skala potatisen och koka den mjuk. Låt svalna. Häll av tomaterna, men spara blötläggningsvattnet. Mixa potatis och tomater med övriga ingredienser. Använd blötläggningsvattnet för att späda om det blir för torrt. Ha i ströbröd om det blir för kladdigt. Smaka av. Fukta händerna med vatten och rulla små bollar. Rulla dessa i ströbröd. Stek dem på medelhög värme i olja.

Grönkålssallad

Rödbetssallad. Här går vi på känsla, men brukar ha i inlagda rödbetor, purjolök, äpple, crème fraiche, salt och peppar. Hackade nötter, t ex valnötter är gott i också. Det går bra att använda helkokta rödbetor i stället för inlagda, men då behövs lite vinäger för att lyfta smaken. Vi har egenodlade, egeninlagda rödbetor så då känns det roligast.

Ägghalvor

 

Till kaffet brukar väl ingen ha kött, så där behövs ingen extra inspiration för att göra det vegetariskt, men om någon undrar vad vi bjuder på blir det ris à la malta med apelsiner och russin, hembakta biskvier och pepparkakor.

Comments are closed.