Veganska småkakor

Veganska småkakor. Bild på vegansk havrekaka och vegansk chokladmarängkaka.

För oss är eftermiddagskaffet en viktig stund för avkoppling och gemenskap när vi är hemma. De allra flesta dagar har vi någon form av fikabröd till kaffet. Sedan jag åter blev vardagsvegan har jag fått motivation och inspiration att prova mer bakning utan smör och ägg. Jag är inte förtjust i margarin och det är vad smöret ersätts av i de allra flesta recept jag hittar. Det har lett till diverse egna experiment. Här kommer recept på två veganska småkakor jag blivit nöjd med.

Veganska havrekakor

6 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 msk majsstärkelse
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
2 krm salt
60 g kokosolja
6 msk sirap
4 msk rapsolja
4 msk vatten

Blanda samman de torra ingredienserna. Blanda i övriga ingredienser. Knåda och tryck sönder klumpar av kokosolja tills allt är blandat. Det ska bli likt en smuldeg, men gå att trycka ihop så att man kan forma bollar. Ha i mer vatten ifall det är för smuligt. Rulla bollar ca 4 cm i diameter (ungefär 20 st) och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175° i 15-20 minuter. Kakorna ska sjunka ihop lite, få en knaprig yta, men vara ganska mjuka inuti.

Veganska kakaomaränger

1 dl spad från vita bönor i tetra
1 tsk äppelcidervinäger
1 1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver
2 tsk kakao
Mörk choklad till dekoration

Bönspad som används så här brukar kallas aquafaba. I de allra flesta recept används kikärtsspad. Jag prövade vita bönor för att min mage är känslig för kikärter och jag tycker att det även har fördelen att det ger mindre bismak. Vispa bönspadet och vinägern i åtminstone ett par minuter till dess volymen påtagligt ökat och det fått konsistens som rejält vispad grädde. Ha i sockret lite i taget och fortsätt vispa åtminstone ett par minuter till. Nu ska det bli ungefär som när du gör maräng på äggvita. Häll i vaniljpulver och kakao och vispa ihop snabbt. Det verkar som att blandningen blir lite lösare av detta, men det blir väldigt gott! Klicka ut på bakplåtspapper med hjälp av två teskedar. De flyter ut en del så se till att inte lägga dem för tätt. Grädda i 100° ca 1 timme och 20 minuter. Låt dem stå kvar i ugnen tills den har svalnat. De ska nu lossna lätt från papperet och kännas lätta. Är de fortfarande inte riktigt klara kan du starta ugnen en stund till. Smält lite mörk choklad med en skvätt olja och ringla över (jag gjorde bara det med dem vi skulle äta just då).

Brygg en kopp KRAV-kaffe till dessa veganska småkakor och njut!

One thought on “Veganska småkakor

  1. […] framför allt äggvita. Det går faktiskt utmärkt att göra maränger på! Här har vi gjort ett recept på chokladmaränger, men det är ännu enklare att få dem fluffiga och spröda om man inte har i kakao. […]