Vegansk mjuk pepparkaka

Vegansk mjuk pepparkaka.

Kanske bjuder du hem några vänner så här i adventstid eller vill njuta i stillhet vid ett tänt ljus. Traditionens saffransbullar och pepparkakor är förstås svårslagna. Men då vi här gärna delar klimatsmarta recept utan animalier blev jag inspirerad att pröva nytt. Det blev en vegansk mjuk pepparkaka med extra lyx i form av apelsinglasyr.

Vegansk mjuk pepparkaka

3,5 dl socker
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 msk kardemumma
2 msk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk malen nejlika
1 krm salt
1 msk äppelcidervinäger
1,5 dl rapsolja
3,5 dl vatten

Sätt ugnen på 175°. Smörj en form med olja och bröa den. Jag använde en sockerkaksform. Blanda alla torra ingredienser. Fyll på med vinäger, olja och vatten och vispa samman smeten. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 55 minuter. Pröva med sticka så att den inte är för kladdig inuti. Låt svalna och vänd sedan upp den på ett fat.

Glasyr

Rör ihop 1 1/2 dl florsocker med 1 1/2 msk apelsinsaft och zest från en apelsin. Apelsiner är i säsong så här kring jul. Välj självklart ekologiska! Ringla glasyren över kakan.

Njut!

Comments are closed.