Vårmeny – tips till fräsch vegansk buffé

Vårmeny med veganska spenatpaj, citronkräm och matig sallad
Denna  vecka vill vi bjuda på några vårliga recept. Vi hade med dem på vår klimatutmaningsfest härom veckan och lagar gärna till dem närhelst det passar. På denna vårmeny blir det spenatpaj som är extra proteinrik tack vare bönbaserat mjöl i pajdegen och nötter i fyllningen. Till den serveras en sallad med hela korn av vete, rivna rotsaker och russin; en sallad som lätt kan varieras hur mycket som helst. God smakbrytning till detta blir citronkrämen av mixade vita bönor och citron. Till efterrätt serverar vi en variant av Karolina Tegelaars tårta som finns med i den inspirerande boken Tårtor utan ägg och mjölk. Boken verkar vara slut på förlaget men är på gång att komma ut i ny version. Dessutom finns den på ett bibliotek nära dig.

Vårmeny: vegansk spenatpaj

2 dl vetemjöl
1 dl siktat dinkelmjöl (kallas ibland även spelt)
1 dl valfritt mjöl baserat på baljväxter, ex. åkerbönsmjöl eller kikärtsmjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 dl rapsolja
drygt 1 dl havremjölk

1 gul lök
3 dl cashewnötter
1 dl vatten
1 1/2 tsk salt
3 dl fryst, hackad spenat
1/2 tsk kardemumma
1 tsk torkad dragon
svartpeppar efter smak

Sätt ugnen på 175°. Blanda de torra ingredienserna till pajskalet. Blanda i rapsoljan. Mjöl kan suga upp olika mängd vätska så blanda i lite grand av havremjölken i taget till dess du har en smidig deg. Smörj en pajform (ca. 24 cm i diameter) med olja och tryck ut degen i denna. Ta gärna en skvätt olja på händerna och gnid över ytan så att degen blir lite blank. Nagga med exempelvis en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca. 20 minuter.

Hacka löken och stek den långsamt till dess att den blir en smula genomskinlig och mjuk. Mixa cashewnötterna med vatten och salt till en i stort sett jämn smet. Blanda smeten med löken och värm. Även om du inte har tinat spenaten innan kan du blanda den i smeten och tina den där (behöver inte koka). Blanda i kryddorna och smaka av. Bred ut smeten i pajskalet och grädda ca. 10 minuter.

Vårmeny: mättande sallad med hela korn

1 dl hela korn av ex. vete, råg eller dinkel (jag brukar förbereda större mängd och sedan frysa in portionsvis med färdiga hela korn som kan användas istället för ris eller pasta till kommande luncher)
1-2 morötter eller annan rotsak
1 näve russin
1 msk äppelcidervinäger
2 msk olja
salt och peppar efter smak

Kornen blötläggs över natten och kokas sedan 30-50 minuter (de ska vara mjuka men gärna behålla visst tuggmotstånd). Låt dem svalna. Riv morötterna grovt. Blanda alla ingredienser i en bunke och smaka av med salt och peppar. Vill du servera salladen som ensamrätt passar det bra att komplettera med t ex belugalinser och valnötter. Servera då gärna med ett gott surdegsbröd.

Vårmeny: citronsmakande bönmix

2 burkar/tetra stora vita bönor
Zest från 1 citron
1/2 dl pressad citron
1/2 dl olivolja
1/2 dl vatten
Lite mer än 1 tsk salt
1/2 tsk kanel
1/4 tsk gurkmeja
Lite svartpeppar

Riv citronskalet med ett zestjärn och pressa ut juicen. Mixa med övriga ingredienser. Smaka av.

Vårmeny vegansk chokladtårta

Vårmeny: fantastiskt god chokladtårta med rabarberfyllning

Receptet till denna tårtbotten har vi som sagt hämtat ifrån Karolina Tegelaars bok. Hon tipsar själv om sitt recept här: Kakboken utan ägg och mjölk på Facebook. För den som inte finns med på Facebook ligger receptet även här. Det vi lade till var framför allt en vårlig fyllning på rabarberkräm.

8-10 rabarberstjälkar (eller en påse från frysen)
Socker (börja med ca 1 dl)
1/2-1 tsk vaniljpulver

Skala och skiva rabarbern om du använder färsk. Koka samman allt till en ganska tjock kräm. Hur mycket socker som går åt beror i hög grad på vilken sorts rabarber du har. Smaka av och ta mer tills du tycker det är gott. Bred ut krämen som fyllning i tårtan. Blir det någon kräm över är den god att använda som marmelad. Vi dekorerade även tårtan med smält choklad. Har du tillgång till vinbär, havtorn eller liknande passar de förstås också bra.

Comments are closed.