Vardagssallad

VardagssalladNär du får en sallad som tillbehör till din lunch är sannolikheten hög att den består av tomat, gurka och isbergssallad. Och detta gäller året runt. Hur det kommer sig att vi vant oss vid detta, ofta smaklösa, alternativ vet jag inte men det finns fler anledningar än smaken att förändra vår vardagssallad.

Säsongen för tomat, gurka och isbergssallad är kort här i Sverige och möjligheterna till lagring begränsade. Det innebär att innehållet i vår vardagssallad under största delen av året odlas långt bort och ibland i energislukande växthus. Energiåtgången som behövs för odling och transport av den vardagliga lunchsalladen blir orimligt hög i förhållande till den energi du får i dig när du äter den.

Jag tror att vanans makt är stark här. Även om nästan ingen på allvar tycker att det är gott med vinterns bleka tomater och smaklösa sallad så ska denna vardagssallad ändå finnas där. Vi slipper tänka på vad som ska vara till linsgrytan, köttet eller fisken. Tomat, gurka och isbergssallad finns alltid tillgängligt och är bekvämt att ta till. Genom att istället pröva vad som faktiskt är i säsong eller som är lagringsbart under vintern vinner vi mängder av smakupplevelser och slipper en massa negativ miljöpåverkan.

När vi själva gör en sallad till maten ges denna ofta så stor plats att matvetet, pastan, potatisen, couscousen eller liknande kan kännas överflödiga. Nu när det varit skördetid i flera månader har den egenodlade spenaten eller blast från rödbetor och morötter ibland fått vara salladsbas. Gärna med en enkel vinägrett på en matsked äppelcidervinäger och 2-3 matskedar rapsolja samt salt och peppar. Samma enkla vinägrett ger god smak också åt sallad baserad på sådant som kan skördas sent eller lagras; exempelvis rotfrukter, vit- och rödkålshuvuden och grönkål. Valnötter, grovt hackad mandel, solrosfrön eller pumpafrön ger salladen god ”crunchighet”, mättnad och nyttigheter. Extra gott om nötterna eller fröna rostas lätt i stekpanna eller ugn. Just detta moment missar vi tyvärr själva ganska ofta när vi gör sallad. För en god [!] tomatsmak fungerar det för övrigt utmärkt med finklippt soltorkad tomat i vinägretten.

Speciellt tillsammans med rivna rotsaker är det ofta gott med lite sötma och då passar russin eller annan torkad frukt fint. Gällande sötma så blir både morötter och rödbetor av någon anledning sötare när de rivs fint – detta kan vara ett bra knep för att övertyga rotsaksskeptikern. Vill du däremot ha en mera ”vuxen smak” på salladen kan det rekommenderas att blanda i någon sked med syrade grönsaker. Pröva ibland också med lite frukt bland salladsgrönsakerna. De livar upp och kan bjuda på många fler kombinationer än julens klassiska (och visserligen goda) strimlade vitkål med russin och apelsiner. Höstens överflöd på äpplen kan exempelvis glädja vilken sallad som helst.

Det finns med andra ord många smakupplevelser att upptäcka genom att välja bort tråkig vardagssallad – åtminstone när den inte är i säsong omkring 11 månader per år. Ännu en fördel med detta är att tomaterna, gurkan och isbergssalladen kommer smaka mycket godare när du väl äter dem. Inte bara för att de är i säsong, färdigmogna när de skördas och närodlade. Dessutom har du hunnit längta efter dem.

Comments are closed.