Väder och klimat

Väder och klimat. Bild på översvämmad kolonilott.

Regnet det bara öser ned… Så kändes det förra sommaren och så har även denna till stor del upplevts. Kolonilotter och betesmark nära sjön svämmar över och regnet kommer oftare som hårda skyfall än strilande sommarregn. Har detta något med klimatförändringarna att göra? Väder och klimat är inte samma sak och ska inte blandas samman, men de hänger förstås ihop. Det är temat för detta inlägg.

Faran med att blanda samman väder och klimat är att en sval sommar eller riktigt kall vinter i Sverige då riskerar att bli ett argument i klimatförnekares händer. När vi som är oroade och engagerade reagerar över en värmebölja i Europa eller värmerekord i Sverige är det så lätt att slå tillbaka när vädret återigen blir kallare. Samtidigt yttrar sig klimatförändringarna i att tendenserna för just vädret förskjuts. Värmeböljorna blir vanligare och hetare även om de inte pågår överallt hela tiden. Vädrets medelvärde förändras på lång sikt. När man säger att väder och klimat inte är samma sak behöver man också komma ihåg att de inte heller är orelaterade. Att vädret upplevs som onormalt är en signal vi kan ta chansen att reagera på med handling.

SMHI skriver: Väder kan förändras snabbt och är temperatur, vind, regn, snö och moln på en viss plats och vid en viss tidpunkt. Klimat är ett medelvärde av vädret under lång tid – ofta cirka trettio år. När klimatet förändras, så påverkas även väder och extremväder.

Hur vädret är en sommar kan alltså mycket väl vara en effekt av klimatförändringarna. Och vad vi gör eller inte gör för att mildra klimatkrisen kommer att påverka hur vädret blir. Tendenserna, vad som är det normala, snarare än hur det är en viss dag på en viss plats. Sommaren 2018 väcktes tanken hos rätt så många. Då var det så pass extremt torrt och varmt att skördar förstördes här i Sverige. Det kändes inpå huden och gav en illustration av hur det skulle kunna bli.

Att dessa regniga somrar skulle kunna ha med klimatet att göra verkar inte lika många tänka. Snarare hör man ibland ”Ja, så blev det med den uppvärmningen!” eftersom det också är relativt svalt. Globalt slås värmerekorden varje år. Går man till exempelvis Naturvårdsverket ser man att ökad nederbörd är ett förväntat scenario i framför allt norra och västra Sverige. Liksom att nederbörden oftare kommer i form av skyfall.

Fastlåsta väderlägen är också en förväntad följd av klimatförändringarna. Då kan ett högtryck fastna, som 2018, eller ett lågtryck med nederbörd, som förra sommaren. En del svenskar är så soldyrkande att de inte såg något problem med sommaren 2018. De regniga somrarna är det färre som uppskattar. Men också färre som associerar till klimatet. För jordbruket och matförsörjningen är båda scenarierna svåra. Torka eller översvämning. Pest eller kolera. Att den här typen av extremer blir vanligare ser vi redan. Det är försent att förhindra. I själva verket kommer det att bli värre oavsett vad vi gör. Men varje tiondels grad spelar roll för hur illa det blir. Både här och för dem som drabbas mycket värre än av en ”dålig sommar”. Tänk om vi ändå kunde låta vädret bli en påminnelse om klimatet och det ansvar vi har för det.

Comments are closed.