Tre kokböcker för klimatsmart mat

klimatsmart matVi tycker att det är roligt att experimentera i köket och använder inte så ofta kokböcker till vardags. Men ibland behöver även vi inspiration och nya idéer och vid festliga tillfällen kan det vara spännande att testa något lite mer avancerat där instruktioner behövs. Även när man inte följer recept till punkt och pricka kan det vara bra att ha något att utgå från. Därför tipsar vi denna vecka om tre kokböcker som kan vara till god hjälp när man vill laga klimatsmart mat.

Den första har vi nämnt tidigare. Den heter Det vilda köket och är skriven av kocken Rune Kalf-Hansen och örtspecialisten Lisen Sundgren. Boken är uppdelat efter säsong och är egentligen lika mycket en pedagogisk presentation av vilda, ätliga växter som en kokbok. Recepten ger inspiration till att hålla utkik efter de växter som kan tänkas finnas i ens omgivning för tillfället och hur man kan använda dem i maten. Den vidgar vyerna långt bortom nässelte kan man säga. Efter att länge ha varit intresserade av ämnet, utan att riktigt komma igång, var det denna bok som fick oss att faktiskt börja använda betydligt fler vilda växter i vår matlagning än vi tidigare gjort. Rätter i hög grad baserade på grönt man plockat under en cykeltur eller promenad är verkligen klimatsmart mat. Recepten är inte alltid vegetariska, men har många andra förtjänster och fungerar utmärkt som inspiration även för oss som inte äter kött.

Den andra heter New Vegan; det nya veganska köket av Jenny Mustard. Vi är inte veganer, men inspireras alltmer och under fastan har jag tänkt äta en oraffinerad, växtbaserad kost helt utan animalier. I veganska recept upplever jag det ofta som att man bara byter ut de animaliska produkterna mot något som ska likna dem. I ersättningsprodukterna är det ofta mycket tillsatser vilket inte känns som något bra byte. Att byta smör mot margarin påverkar dessutom smaken en hel del till det sämre. Då äter jag hellre något helt annat för det finns förstås massor av vegansk mat som är väldigt god i sig utan att försöka efterlikna något från djurriket. I den här kokboken finns det recept på hur man själv gör veganalternativ till fetaost och crème fraîche, men det ingår inga hårt processade ersättningsprodukter i recepten. Kåldolmarna med fyllning av hasselnötter, svamp och lök (bilden) blev fantastiskt goda och det var spännande att det gick att baka en efterrätt som i smaken verkligen påminner om ostkaka, men är baserad på tofu. Den så kallade tofraichen gillade jag däremot inte, men tror att det går lätt att ändra receptet mer i min smak (näringsjäst är kanske en smak man behöver vänja sig vid). Det här är nyttig och klimatsmart mat som dessutom i många fall smakar ljuvligt. Ganska speciella bilder på bloggaren med egen youtube-kanal ger känslan att boken riktar sig till en yngre publik, men även jag som är en bit över fyrtio fick mycket inspiration.

Den tredje har vi ännu inte provat några recept i, men den ger ett inspirerande intryck och bygger på en mycket resurssparande idé. Ta tillvara av Amanda Hellberg och Eveline Johnsson innehåller ett femtiotal vegetariska recept att utgå från när man vill göra något gott av matresterna istället för att kasta dem. Att minska på matsvinnet är något av det bästa man kan göra för klimatet, så använder man sådant som kanske är på väg att bli för gammalt i de här rätterna blir det verkligen klimatsmart mat.

Comments are closed.