Svalkande dryck

Svalkande dryck. Bild på tekanna med kallt örtte.

Här har det varit en varm vår och sommaren är i antågande. Jag blev sugen på att göra några varianter av svalkande dryck.

Den första blev iste. Vi har många örter i våra odlingar, bl a flera sorters mynta. Te på färsk mynta är det godaste te jag vet och det går utmärkt också att göra iste på. Jag lade ett par kvistar mynta i en tekanna och hällde över 8 dl kokande vatten. Det fick stå och dra i tio minuter. Därefter rörde jag i en tesked socker och lät det svalna. Efter en stund ställde jag in det i kylen så att det blev riktigt kallt. En härligt svalkande dryck!

Detta går förstås bra att göra också på andra örter, eller på annat te. Mängden socker kan behöva justeras, men det är bara att smaka sig fram.

När vi, för många år sedan, besökte Rom drack vi fantastiskt gott iskaffe en gång. Kyld dubbel espresso med sötning. Kallt kaffe blir annars gärna beskt. Vid vårt senaste besök i Göteborg drack vi islatte med havremjölk som var väldigt god. Den var faktiskt inte sötad utan det räckte med sötman från havremjölken. Hemma gjorde jag en variant på starkt vanligt kaffe (självklart ekologiskt). Rör i en tesked socker i 1,5 dl varmt kaffe. Fyll på med 1 dl havremjölk. Ställ i kylen tills den är riktigt kall. Eller ha i isbitar.

Så här års har vi massor av rabarber i trädgården. På den kan man koka väldigt god saft. Jag brukar utgå från ett recept från Tareq Taylor och krydda den med kanel. Här blir det ett boktips istället för ett recept nämligen Safthushållning av Petter Bergström. Där finns massor av spännande recept på saft även på mer ovanliga ingredienser som häggbär. Egenkokt saft är en underbar svalkande dryck som dessutom kan ge lite nostalgiska känslor. Svartvinbärssaft är t ex fika i farmor och farfars trädgård för mig.

Ett bonustips när jag nu kom in på rabarber är kall rabarbersoppa. Det är inte en dryck direkt, men svalkande gott när det är varmt. Dela rabarbern i bitar och koka sönder dem med lite vatten och rikligt med socker. Smaka av och ta mer socker om det behövs. Fyll på med vatten så att det blir tunnare än kräm. Låt svalna och ställ i kylen. För variation kan man krydda med kanel, vaniljpulver eller finhackad ingefära.

Comments are closed.