Skogens skafferi

Skogens skafferi

Jag (Sofia) växte upp med skog tvärs över gatan, nära till skogens skafferi. Vi barn använde gärna kottar, pinnar och kastanjer (från den intilliggande allén) i våra lekar. Min familj fyllde inte frysen med bär, men brukade plocka några liter varje år, framför allt blåbär. Det allra godaste man kunde göra med dem tyckte jag var våra finska vänners blåbärspiroger. Svamp hade jag däremot väldigt svårt för, en aversion det bara var några år sedan jag kom över. Jag vet inte om det var därför, men jag minns inte att det plockades så mycket svamp i min familj.

Historiskt har man plockat mycket bär i Sverige. Framför allt lingon var uppskattat eftersom det var lättare att lagra än blåbär. Bären sågs som en resurs av näring som det vore dumt att inte ta vara på. Man plockade för husbehov, men Sverige exporterade också stora mängder bär. På 1970-talet plockade de svenska hushållen fortfarande mycket bär i skogarna, men sedan hände något och bärplockningen för husbehov hade minskat till en tredjedel av tidigare mängd på 90-talet. Med svamp var det annorlunda. Den sågs förr med stor misstänksamhet och ansågs knappt duga som foder till boskap. Kanske inverkade det att några sorter är dödligt giftiga. I detta fall var det snarare experter och institut som såg det som en resurs som borde användas, inte minst i kristider och det bedrevs kampanjer för att få folk att äta mer svamp. Omfattande undersökningar genomfördes också för att ta reda på vilka sorter som var användbara. Tydligen testade de tidiga forskarna på sig själva, vilket ibland hade förskräckande följder. Svampböcker började ges ut för att ge gemene man möjlighet att känna igen svampar som gick att äta. Att äta svamp var vanligare i flera andra länder och i de högre stånden började man, inspirerade av utlandet, att äta svamp tidigare än de som egentligen var i störst behov av näringstillskottet.

Svamp består till stor del av vatten, men ger också en del protein av bra kvalitet. Det innehåller B- och C-vitamin och mineralerna kalium, kalcium, zink, järn, mangan och selen. Även om det inte är någon vitaminbomb kan det alltså vara ett riktigt bra tillskott inte minst om man är vegetarian. När det gäller bären kan man klassa både blåbär och lingon som superbär med mycket vitaminer och antioxidanter.

Vi har inte själva varit särskilt duktiga på att utnyttja denna fantastiska gratisresurs, men har bättrat oss med tiden. För ett par år sedan tog vi bussen och hälsade på mina föräldrar i Skärblacka där min barndoms skog fortfarande är full av bär. Några liter blåbär fick vi med oss att göra allt möjligt av och inte minst äta som de var i en tallrik havremjölk eller så. Blåbär går också utmärkt att frysa. Förra året blev det inte av att åka till Skärblacka under bärsäsong. Då tog vi istället oss för med att cykla till ett litet skogsområde i utkanten av vår egen stad. Vadstena är annars fattigt på just skog. Vi var ganska illa förberedda den gången och jag har faktiskt aldrig tidigare haft så många myggbett som efter den turen, men då fick man också njuta lite extra av blåbären. Även om man inte bor vid en skog är det med lite planering ofta möjligt att ta sig till en även kollektivt. Sedan hjälper det förstås om man känner till var bärställena finns. Svamp har jag på senare år lärt mig att uppskatta, men vi har ännu inte kommit igång med någon plockning alls. Här gäller det att vara riktigt säker på vad det är man plockar eftersom en del är riktigt giftigt.

Att plocka själv är, i alla fall om man inte åker bil till skogen, bättre än att köpa. Färska bär kan vara både besprutade och importerade. Finner man dem i frysdisken har de fraktats i en transport med frysanläggning vilket är mycket energikrävande. I jämförelse med många andra livsmedel är även köpta blåbär och lingon relativt bra ur miljösynpunkt, men att plocka själv är ännu bättre. Det är också ett tillfälle att umgås med naturen och varandra. Eftersom bär är så vitaminrika och enkelt kan frysas kan man också låta dem ersätta en del frukt som under vissa delar av året är svårt att hitta riktigt bra miljöval av. Om egenplockad svamp kan motivera till minskad konsumtion av animaliska produkter är det ännu bättre. Bara att dryga ut en köttfärssås med svamp kan göra den till ett bättre miljöval, men det kan också kännas enklare att få till en matig vegetarisk rätt.

Ta vara på tillfället när bär och svamp är i säsong. Skogen är väl värd att uppleva även vid andra tider på året, men om man nu skulle behöva en extra motivation så kan detta vara en sådan. Andas in skogsluften, lyssna till ljuden, sätt dig på huk och inse att du har en skatt framför dig.

Comments are closed.