Säsongsmat – klimatsmart oktobermeny

Säsongsmat - Vegetarisk matpaj

Vi bjuder denna gång på en säsongsmat i form av en matpaj som innehåller hög andel egenodlade grönsaker och inga animaliska produkter. Till efterrätt blir det havtornskräm med chokladmaränger. Även om vi själva inte är veganer (eller ens konsekventa vegetarianer då vi äter t ex fisk), väljer vi ofta mat som inte innehåller några animaliska produkter då detta i många fall blir extra klimatsmart. Hur man får till krämigheten i sammanhang där man annars skulle ha använt ost och/eller ägg är något vi har funderat över. Denna paj är en variant. Ganska mäktig blir den ska sägas. Eftersom spannmål och baljväxter kombineras ger den fullvärdigt protein.

 

Vegetarisk matpaj

1 1/2 dl rågmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
3/4 dl rapsolja
1/2 dl kallt vatten
1 stor morot eller motsvarande
2 potatisar
2 dl bönor (vi använde borlotto)
1 1/2 dl cashewnötter
1/2 dl rapsolja
1 tsk salt
1 1/2 tsk torkad timjan (mer om du använder färsk)
1 1/2 tsk anis
lite svartpeppar
några skivor zucchini

Knåda samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en form som är ca 24 cm i diameter. Förgrädda tio minuter i 200°. Finriv moroten och grovriv potatisarna. Vi använde färska borlottobönor från vår koloni och dessa kokade vi i 25 minuter. Följ instruktionerna på förpackningen om du använder torkade och skölj bönorna om du använder färdiga på burk. Mal eller mixa nötterna fint. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen, utom bönorna och zucchinin, till dess det blir en smetig blandning. Blanda i bönorna. Bred ut fyllningen i pajskalet. Dekorera med tunna skivor zucchini och ringla lite olja på dessa. Grädda ytterligare ca 30 min.

Säsongsmat - Syrlig marängefterrätt

Havtornskräm

3 dl fryst havtorn
1 1/2 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1 dl socker
3 äggulor
1 helt ägg

Till efterrätten har vi trots allt använt vanliga ägg, men självklart valt ekologiska. Chokladen ska man också vara noga med att den är ekologisk. Vi har egna havtornsbuskar som gav riklig skörd redan året efter att vi planterade dem. Till skillnad från andra bär blir de godare när de har varit frysta. Odlar man inte själv, eller känner någon man kan få av, finns ofta havtorn i frysdisken. Lägg bären i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka lite mer än fem minuter och tryck sönder dem när de börjar mjukna. Fyll på med olja och socker. Värm till dess sockret smält. Undvik att låta det koka för mycket. Rör ihop äggulorna med det hela ägget. Ta kastrullen från värmen och vispa medan du häller i äggblandningen. Sätt kastrullen på plattan igen och värm försiktigt till dess krämen tjocknar. Smaka av. Tillsätt mer socker om det är för surt, men tänk på att den ska serveras med maränger. Behövs det mer syra kan du koka sönder havtorn med lite vatten och sedan blanda i det. Sila krämen, låt svalna och ställ den sedan i kylen.

 

Chokladmaränger

3 äggvitor (passande eftersom det är 3 äggulor i havtornskrämen)
1 dl socker
ca 40 g mörk choklad kring 70%

Vispa äggvitorna tillsammans med ca 1/3 av sockret till hårt skum. Vänd försiktigt ned resten av sockret. Smält chokladen och låt den svalna något. Häll chokladen på äggvitorna och rör om så att det blir lite marmorerat, men inte helt blandat. Klicka ut ett par teskedar smet till varje maräng på bakplåtspapper. Grädda i 100° om du har varmluft, annars 125°, i ca en timme och låt dem sedan stå kvar på eftervärme till dess ugnen och marängerna har svalnat.

Comments are closed.