Tidigare har vi skrivit en del om fördelarna med fleråriga grönsaker. Nu när en del av dem etablerat sig fint på vår kolonilott lyfter vi på nytt upp några odlingsvärda fleråriga grönsaker. Dessa är relativt lättodlade och förtjänar att odlas i fler trädgårdar.
Att odla fleråriga grönsaker i större utsträckning ger många fördelar. Bekvämligheten i att inte behöva arbeta med årlig sådd och beredning inför sådden är värd mycket. De fleråriga växterna kommer ofta igång tidigare på säsongen och de kan, från ett välutvecklat rotsystem, hämta näring och vatten mer effektivt än de ettåriga växterna. För att livet under jordytan ska utvecklas så bra som möjligt försöker vi minimera grävandet. Jorden och dess små arbetare får för det mesta vara i fred. Näring tillför vi främst genom täckodling som matas på ovan jordytan. Även detta underlättas vid fleråriga grönsaker eftersom täckodling kan vara besvärligt när de nysådda växterna är allt för späda.
Inspiration till flera av de odlingsvärda fleråriga grönsaker vi har kommer från Stjärnsunds trädgård och dess bok Fleråriga grönsaker. En del av våra växter har också beställts därifrån.
En odlingsvärd flerårig grönsak som snabbt etablerat sig hos oss är löparfetblad. Som synes på bilden här ovan kan den efter ett tag få vackert gula blommor. Det är en mycket tacksam marktäcknade växt som breder ut sig med revor. Dessa rotar sig snabbt. Perfekt om du vill etablera löparfetblad på flera platser i trädgården. Eller kanske ge bort till en god vän. Klipp bara loss en reva som är minst fem centimeter. Har revan redan rötter är det bara att sätta ner den på sin nya plats. Annars kan den få stå och utveckla rötter i ett glas med vatten först. Bladen och de späda stjälkarna på löparfetbladen är riktigt goda i sallader. De ska också vara goda som bas i kimchi men detta har vi inte prövat ännu.
Något annat vi inte prövat att äta ännu är sockerrot. Däremot har den tagit sig fint och verkar trivas hos oss. Helst ska en vänta två år innan de första rötterna skördas så vi får ha ytterligare något tålamod. Utifrån hur lätt den etablerat sig och hur vacker den är törs jag ändå nämna den bland våra odlingsvärda fleråriga grönsaker. Smaken beskrivs som en blandning av morot och palsternacka men med en alldeles egen, jordig, söt och god smak som inte går att jämföra med något annat. Detta liksom att bladlusätande nätvingar gärna besöker sockerrotens blommor räcker långt för mig.
Många av de fleråriga grönsakerna har en synnerligen lång skördeperiod. Ett tydligt exempel på detta är lungroten. Dess blad används ungefär som spenat och kan börja skördas tidigt på våren. Sedan kommer rikligt med nya blad ända till långt in på hösten. Dess frön liknas vid quinoa och då lungrot och quinoa båda är mållväxter finns en del likheter.
Mindre rikgivande men väl så rik på smak är fjällsyran. Den ger inledningsvis ett ganska anspråkslöst intryck men snart växter den till sig. De röda nervtrådarna i dess njurformade blad och många små blommor som plötsligt skjuter upp gör den till ett fint blickfång på odlingen. Bladen ger en frisk syrlighet åt inte minst sallader men de är fräscha att äta som de är också. Hos oss har moderplantan nu efter något år ynglat av sig med flera små fjällsyratovor runt omkring sig.
Det finns många favoriter bland de fleråriga grönsakerna och hos oss blir de allt fler. Låt dig gärna inspireras till att bjuda in några till din odling också.