Tidigare har vi skrivit om att odla för husbehov och tänkte nu ge några tips om var man kan finna odlingsinspiration. Några glimtar från våra egna odlingar kan förhoppningsvis också kan vara inspirerande.
En mycket fin bok att bläddra och läsa i för den som kanske inte köpt fröer än, men söker odlingsinspiration, är Runåbergs fröer. Vi beställer alla våra fröer från dem och uppfattar det som ett företag med genuint miljöengagemang. I boken kan man läsa om kulturväxternas historia, få tips inför sådden och lära sig mer om hur man skapar en god jordmån och om naturlig gödning. En sak vi tänkt titta närmare på denna säsong är det de skriver om hur man med naturliga medel kan skydda växterna mot angrepp. Det kan handla om att odla rätt grödor intill varandra och om sådant som nässelvatten, vallört och åkerfräkenvatten. I boken presenteras också ett antal växter som finns i Runåbergs frösortiment, ofta med en kulturhistorisk bakgrund.
För några veckor sedan försådde jag tomatsorten Ida Gold och gul lök av sorten Giant Stuttgart. Det är första gången vi prövar att odla gul lök och det känns roligt att göra det från frö. Peter sådde några fröer från förra säsongens potatisodling och det ska bli spännande att se hur det går även om vi kommer att plantera sättpotatis också. Särskilt tomatplantorna rände iväg osannolikt fort och alla tre sådderna började växa nästan direkt. Kanske var jag för ivrig med omskolningen av tomaterna, för en del strök med då, men det finns gott hopp om att det blir några plantor. Nu har till och med några hämtat sig som jag i stort sett givit upp om. Förra året planterade vi ut tomaterna för tidigt så de klarade sig inte. Att lära sig tålamod är viktigt. När det växer långsamt och stadigt blir det som bäst. Det här med att vi testar att så potatisfröer säger kanske något om hur vi odlar. Vi prövar och ser, behåller det som funkar och ersätter det som inte blev så bra. Ibland läser och bläddrar vi i inspirerande böcker. Det händer också att vi söker information om vad som trivs ihop och annat vi blir nyfikna på att veta mer om, men blir det för mycket teori är det lätt att tappa lusten. Odling handlar så mycket om fingrarna i jorden. Vår erfarenhet är att man inte behöver veta så förskräckligt mycket för att kunna börja. Sedan lär man sig av erfarenhet. Kanske är vi bortskämda med den bördiga östgötska myllan för vi har inte alls upplevt det som svårt att odla. Det blir till och med så mycket skörd att det ibland blivit ett dilemma hur vi ska kunna ta hand om allting. Men då går det ofta bra att dela med sig.
Ett sätt att få odlingsinspiration är att besöka öppna trädgårdar och se hur andra gör. Här i Vadstena finns både en örtagård och en trädgård med ett stort antal sorters äpple- och päronträd. På koloniområden blir det ofta stor variation både när det gäller vad som odlas och hur man arrangerar gångar, växter och stöd. Botaniska trädgården och Trädgårdsföreningen besökte vi ofta när vi bodde i Göteborg, även om det inte är så mycket ätbart som odlas. De Badande Wännernas botaniska trädgård i Visby är en annan favorit. I Malmö finns den mycket fina ekologiska Slottsträdgården med stor variationsrikedom.
Numera har vi två kolonilotter på sammanlagt 200 kvm. Så här i mars har vi inte börjat göra så mycket där än, men går dit ibland och ser vad som är på gång. Rabarbern visade röda knölar ovan jord redan i början av februari och snart är det tid för sparris. Till Valborg brukar vi ofta kunna äta årets första rabarberpaj. Det här är en period av förväntan efter en tid då inget funnits att vare sig så eller skörda. Det är några månader sedan vi tog den sista grönkålen och grävde upp de sista jordärtskockorna. Men i vinterförrådet finns fortfarande en hel del att njuta av. Säsongens största vintersquash ligger lagrad på en byrå, i taket hänger en fläta med torkad vitlök och i frysen finns fortfarande lite havtorn och blåbär. Syrade grönsaker och pickles har vi också fortfarande kvar från höstens skörd. Numera är vi självförsörjande på grönsaker ungefär halva året och på bär längre tid än så. Det är en rikedom som är svår att beskriva.
Jag tycker om hösten och vintern och det är skönt med en period av vila från odlingarna, men nu har jag odlingsinspiration. Ofta har jag undrat hur jag skulle ha klarat tunga perioder, som när jag blev uppsagd från mitt arbete, utan denna form av terapi. Jag är rätt säker på att våra kolonilotter har gjort oss friskare. Vi äter mer grönsaker och bär som vi vet är helt obesprutade och som fått växa i lugn och ro. Vi är mindre stillasittande och utomhus mycket oftare. Det ger en naturlig rytm att följa cyklerna i en odling, Allting vissnar ner och ger näring till jorden där det sedan börjar gro och växa på nytt. Så här på våren tänker jag det också som liknelse för allt gammalt man kan rensa bort ur sitt liv för att ge plats till det friskt gröna. Det finns hopp.
Den som inte har odlat så mycket tidigare kan också ha nytta av våra inlägg om odlingsvärda grönsaker och om odlingsvärda frukter och bär.