Nationalparker och naturreservat

Nationalparker och naturreservat. Bild från näckrossjö i Norra Kvill.

Det gångna året har allt fler upptäckt – eller återupptäckt – semestrande inom Sverige. För vår del är det här vi oftast valt att spendera vår lediga tid även före pandemin. Trots pågående vaccinering och goda möjligheter till tågsemester tror jag ändå det är inom landet de flesta kommer vilja semestra framöver. Ett sätt att då finna besöksvärda guldkorn är att hålla utkik efter nationalparker och naturreservat. 

För en handfull år sedan besökte vi den trolska nationalparken Tiveden för första gången. På baksidan av en broschyr var alla Sveriges nationalparker markerade och en första tanke att besöka fler föddes. Vi har ännu bara hunnit besöka ett fåtal av landets 30 nationalparker men prickar in dem successivt. 

I höstas kunde vi bocka av ytterligare två stycken. Vi ville åka någonstans rimligt nära för att vandra, koppla av och vistas i fin natur. Vägledda av vilka nationalparker som finns inom lagom radie föll valet på Norra Kvill i de småländska skogarna. Snart fastnade vi även för Store Mosse, som skulle gå att besöka under samma resa. Och båda nationalparkerna bjöd verkligen på fantastiska naturupplevelser och rofylldhet. 

Tack vare en kunnig och hjälpsam värd, på det B&B vi övernattade, fick vi också många extra tips på mindre utflykter. Höstsemestern blev därför en kombination av nationalparker och naturreservat. 

Detta sätt att semestra med blandning av nationalparker och naturreservat gav inspiration till fler resor. Att kunna utgå ifrån någon extra sevärd och unik miljö i form av en nationalpark. Men att i dess närhet också passa på att besöka något av de naturreservat som finns i stor mängd runt om i landet. 

Redan 1909 grundades de nio första nationalparkerna i Sverige. Tanken är att det finaste och mest unika bland våra naturområden ska bevaras till kommande generationer. Idag har vi 30 nationalparker. Från Söderåsens lummiga bokskogar till Sareks storslagna fjällmiljö. De flesta med informationscentrum och lättillgängliga vandringsleder. Nya nationalparker är det riksdag och regering som beslutar om. Områden som får denna status har landets högsta naturskydd och idag är det en yta på 1,6 procent av Sverige som omfattas. 

Ytterligare 13 % av vårt lands yta är naturreservat eller har andra liknande naturskydd. Idag finns över 5000 naturreservat. Fördelningen är en smula ojämn då 75 % av ytan finns i fjällvärlden. De som beslutar om nya naturreservat kan vara både länsstyrelse och kommun. De områden som kan bli aktuella har en extra skyddsvärd natur- och kulturmiljö. Information på plats och genom Länsstyrelsens hemsida kan guida besökaren. I likhet med nationalparkerna finns här oftast tydligt markerade leder att vandra. 

Fram till förra sommaren hade vi själva inte besökt det naturreservat som vi har närmast till. Det visade sig ligga på bekvämt cykelavstånd från vår lägenhet. Dessutom var det en riktig pärla med mängder av nyfikna trollsländor som tog emot den soliga dag vi fikade i naturreservatet. 

För utflykter i närområdet är alltså ett tips att söka upp vilka naturreservat som finns. Ett besök i landets alla 5000 kanske är svårgenomförbart – men att utforska alla som finns i din kommun går ganska enkelt. Genom länsstyrelsens sida kan du enkelt söka upp både näraliggande naturreservat och nationalparker. Ett tips är också att uppmuntra din egen kommun att allt mer lyfta upp de naturreservat som finns i området. Kanske kan det göras någon informativ broschyr som lockar både bofasta och tillfälliga gäster ut till nya naturupplevelser.  

Comments are closed.