Ett av de första tillfällen vi kom att prata om att många tänker mindre på miljön på semestern var när vi var på väg hem efter en veckas vistelse i Åre. Vi tog med oss allt som gick att källsortera till den välordnade återvinningsstationen i staden där vi ändå skulle lämna tillbaka bilen vi hyrt. Tanken slog oss att det nog inte var ett så vanligt beteende. Finns det inte källsortering i stugbyn så källsorterar man inte även om det egentligen är väldigt enkelt. En annan sak vi insåg på den resan var hur enkelt det var att åka nattåg till Åre och hyra bil där istället för att bila hela vägen upp. Det kan vara värt att kolla upp alternativen även till andra resmål dit många slentrianmässigt tar egen bil.
Klimatvärstingen när det gäller semester är förstås att flyga långt. Vid uträkningar av vad som vore en hållbar nivå av utsläpp för en person under ett år äter en utlandssemester med flyg upp hela den kvoten. Det enda sättet att göra en sådan resa om året på ett hållbart sätt blir alltså att inte släppa ut någon koldioxid alls under resten av tiden – vilket är omöjligt. Bättre är att göra sådana resor betydligt mer sällan, men kanske stanna längre. Bäst är att se det som något mycket speciellt som man bara gör ett par gånger under en livstid. Det var ju inte så länge sedan det verkligen var en lyx som var få förunnad. Själv har jag aldrig flugit. Bilsemester är bättre än flyg. Åker man flera i en bil är det ett ganska bra alternativ. Buss och tåg är oftast bättre om man tänker på miljön på semestern. Allra bäst är att cykla eller vandra. Det som ibland kallas hemester är i många fall det allra mest avkopplande och jag förstår på personer jag pratar med att en del reser mest för att ha något att berätta när de kommer tillbaka till jobbet.
Under vår sommarsemester blir det en vecka på Gotland. Vi åker kollektivt till Västervik varifrån vi för första gången tar färjan. Tidigare har vi åkt på samma sätt via Oskarshamn. Det är mycket lättare och billigare att få plats på färjan utan bil och det är bättre för miljön med mer kollektivt åkande. Vi lyxar till det med att bo på hotell i Visby de flesta nätterna. Därifrån kan man gå till allt i staden och hyra cykel när man vill ta sig en bit utanför. En utflykt vi tänkt oss är att åka buss till norra Gotland och vandra längs med kusten på tre dagar tillbaka till Visby med övernattningar på vandrarhem. Någon dag kan det säkert tänkas att vi hyr bil, men det finns ingen anledning för oss att ha bil hela veckan.
Vid vår senaste vistelse i Göteborg prövade vi Airbnb för första gången. Det skrev vi om en del i texten om att ägodela. Vi hamnade i en mycket trivsam lägenhet med underbar balkong och innergård i perfekt läge i staden för det vi skulle göra. Hon vi bodde oss var noga med källsortering, kaffet och andra torrvaror vi fick använda var ekologiska och vi uppfattade det som ett genuint miljöengagemang på ett annat sätt än när hotell uppmanar en att använda handduken flera gånger. Även de små sakerna kan dock vara värda att göra. Brukar du inte tvätta handdukarna varje dag finns det ingen anledning att hotellet ska göra det heller.
Den tid man vistas hemma, eller i sommarstuga, kan det också vara värt att uppmärksamma vad man gör som är utöver det vanliga och hur det påverkar miljön. Engångsgrillar är till exempel en sådan sak som ofta åker fram på semestern, men som det vore bättre att låta bli. Det är ju, som så mycket annat, ett konstruerat behov. Innan de blev populära valde man helt enkelt att äta något annat på sin picknick än just grillat. Det finns hur många goda varianter som helst på matiga sallader eller smörgåsar som funkar lika bra och som ger mycket mindre skräp att försöka göra sig av med.
Här i Vadstena, som är en sommarstad, blir papperskorgarna periodvis överfulla. Inte minst vid extra välbesökta tillfällen, som när det är konserter på borggården, lägger många människor helt enkelt skräpet bredvid papperskorgarna. Detta ser inte bara väldigt tråkigt ut utan sprider också sådant som plast i naturen. Att det är gott om fåglar som gärna hackar hål på påsar och sprider det ännu mer gör inte saken bättre. Egentligen borde det vara självklart att man tar med sig skräpet till dess man hittar en papperskorg där det får plats. Ännu bättre att ta med det någonstans där man kan källsortera det.
Det mesta av detta handlar förstås om sunt förnuft. Om man är en medveten person till vardags borde man i lika hög grad tänka på miljön på semestern.