Vi är synnerligen konsekventa när det gäller att lämna förbrukade förpackningar av olika material till återvinning. Det handlar om glas, metall, kartong, tidningar, plast, tyg, elektronik med mera. Men i avfallstrappan är egentligen återvinning ett av de sista stegen. Något jag funderat en del på under senare tid är istället hur vi kan låta våra förpackningar få nya användningsområden.
Efter att förpackningen till havremjölk fyllt sin första funktion och drycken är använd lämnas den vanligen till återvinning. Den blir då en ny slags kartong. Bra så. Men innan dess kanske vi kan nyttja den tomma mjölkkartongen någon vända till. Låta den cirkulera vidare i användning. En klassiker för denna typ av förpackning ser ni på bilden ovan. Omskolning av växter. Genom att göra lite hål i botten av förpackningen blir den utmärkt att växa i för tomater eller andra växter som väntar på att planteras ut.
Andra har jag hört använder gärna ursköljda tetrapack vid infrysning av bär. Genom att inte fylla hela vägen upp kan förpackningens översta del vikas ner till ett lock som försluts med frystejp. Praktiskt då de är fyrkantiga och platseffektiva i frysen. Detta är inget vi själva prövat ännu men kanske blir det av i sommar.
Något vardagligt jag ofta cirkulerar vidare bland förpackningarna är papperspåsarna till flingor och gryn. Dessa är behändiga för kortare transporter av fikabröd, smörgåsar till utflykten och liknande. Situationer där många kanske väljer en ny plastpåse istället Bra vid dessa tillfällen är även de snygga Mårda-påsarna. Men det ena alternativet behöver inte utesluta det andra.
Vid infrysning av matrester använder vi oftast glasburkar. Burkar där det tidigare varit honung, marmelad eller liknande. Istället för att de genast lämnas till återvinning (som för just glas är ganska energikrävande) får de användas ett tag till. De fylls också ibland med nykokt marmelad, eller chutney och vi använder dem ofta för att transportera överblivna pålägg hem från Dahlströmskas frukostbuffé.
Att låta förpackningar cirkulera vidare och komma till nytta i vardagen är ett sätt att vara sparsam med jordens resurser. Kan vi dessutom förändra vår blick på diverse olika förpackningar kan större vinster göras. Vi behöver ofta tänka om. Inte genast se en glasburk eller mjölkkartong som avfall så snart dess ursprungliga syfte är uppfyllt. Tar vi på oss ett par öppna och kreativa glasögon ser vi plötsligt en rad sätt för vårt tidigare skräp att göra nytta. Ett varv till.
Nu är det förstås inte bara förpackningar som vi slänger. Ytterligare sätt att minska avfallet får du genom Naturskyddsföreningens sida, Fixa grejen. Här finns många bra tips på hur du förlänger livet på saker som annars kanske riskerar att hamna i soporna.