I samband med sommarens rikliga hallonskörd fick jag (Peter) uttrycket ”att plocka de nedersta frukterna först” i huvudet. Just i hallonbuskarna, som vanligen inte blir speciellt höga, är de högsta ”frukterna” i själva verket de mest lättåtkomliga men föreställer man sig ett välväxt äppleträd blir bilden med lågt hängande frukter mera tydlig.
Om de nedersta och mest lättåtkomliga frukterna i ett miljöanpassningsperspektiv ska plockas först. Vilka handlar det om i så fall? Som så ofta är detta nog högst individuellt. Våra äppleträd växer på de mest skilda vis och en lättåtkomlig frukt för mig kanske behöver assistans av en skylift för någon annan.
Ser jag tillbaka på de senaste åren har plockandet av flera lättåtkomliga frukter lett vidare till att jag letat mig högre upp i trädet för att mer eller mindre plocka rent på samma gren. Genom att av nyfikenhet gå in i en och annan second hand-butik och prova något billigt plagg gjordes nya upptäckter och skapades andra vanor. Efter ett tag blev behovet av att köpa nytt allt mindre och då blev det dessutom lättare att låta dessa nya plagg vara av exempelvis hampa eller ekologisk bomull. På liknande sätt var det någon slags nyfikenhet som gjorde att jag ville pröva fler köttfria maträtter. Efter ett tag när det var uppenbart att dessa alternativ fungerade väl så bra blev det samtidigt allt lättare att ta till sig information om köttets negativa miljö- och hälsopåverkan. Och med tanke på att nötkött har omkring 50 gånger så höga koldioxidutsläpp som baljväxter är den lågt hängande frukten att låta någon dag i veckan vara vegetarisk mycket gynnsam för klimatet. Själv slutade jag helt att äta kött, förutom fisk och skaldjur.
När min bilskrutt blev stulen för tio år sedan var det förstås något besvärligt och krångligt. Samtidigt blev det efter ett tag något av en lättnad och icke-köpet av någon annan bil blev en frukt som praktiskt taget föll ner i min utsträckta hand. Upp- och nedvarvningen till och från arbetet när jag tog mig dit kollektivt blev också ofta en slags bonustid i vardagen. För den som idag pendlar med bil eller buss kanske några resdagar kan försvinna genom att arbeta på distans de dagarna. Och har du inte prövat kollektivtrafiken där du bor – utmana dig själv genom att åka kollektivt en vecka eller en månad för att se hur det funkar. Kanske visar sig detta vara en oväntat lättplockad frukt.
I matvarubutiken påverkar vi miljön en hel del och även här finns lätta val att göra. Väljer du konsekvent ekologiskt och i säsong kan du vara säker på att du gör bra miljöval. En ännu lägre hängande frukt som allt för många ignorerar är att åtminstone välja eko när det gäller Naturskyddsföreningens fem viktigaste butiksval: Kaffe, bananer & vindruvor, mejeriprodukter, kött och potatis.
Frukt som, för exempelvis en ekonom, hänger lättillgängligt kan vara val av pensionsfonder, elavtal, banklån och liknande. För vår del har dessa val krävt lite klättrande och händer som rispats på täckande grenar men å andra sidan är det val som påverkar vår omvärld positivt under lång tid. Det är också val som sedan inte kräver speciellt mycket engagemang utan främst ger en obestämd väldoft från det goda samvetet.
Lågt hängande frukter i form av val och handlingar för en mer hållbar framtid finns för oss alla. Börjar vi plocka det närmaste blir det ofta lättare att se frukter vi tidigare missat. Fundera gärna på vad du redan idag enkelt kan göra för att bidra till en positiv utveckling. Börja då med detta och gå sedan gärna tillbaka till vår hemsida. Klicka dig fram längs våra gamla veckotips, fördjupa dig inom den kategori du är mest intresserad av och låt dig inspireras. Självklart gör det ingenting om någon hellre utmanar sig själv med något riktigt svårt, men att börja med det enkla kan vara ett sätt att komma igång för den som upplever det som krångligt att leva miljövänligt.
Lycka till med skörden!