Hösttröst – bejaka november

SmafaglarNu mörknar det alltmer och de färgsprakande löven har fallit från träden. Den vita snön har inte anlänt ännu, eller gör bara tillfälliga besök. Adventstiden, med alla ljus, saffran och pepparkakor, är en bit bort, liksom midvintersolståndet då det vänder och blir ljusare igen. Många upplever november som den tyngsta månaden på året och känner att man behöver hösttröst. Budskapet man möts av är då ofta; bättre fly än illa fäkta. Kanske lockar en flygresa till soligare nejder? Kanske ett köpcentrum så kraftigt upplyst att man glömmer att det är mörkt ute? Kanske piggar det upp med nya kläder, nya skor, nya möbler? Eller ska vi kanske låtsas att det redan är jul – är inte det mysigare än november? Och då finns det ju massor av saker man skulle kunna köpa.

Förra året hade jag en period under hösten då jag (Sofia) kände mig stressad över att tiden bara tycktes rinna förbi. Jag gick en promenad och stod en stund med blicken ut över Vättern. Då kom tanken: Det är inte snart jul. Det är november. Och med ens saktade tempot in. Den här veckan tänkte vi dela med oss av några små idéer som förgyller november för oss och som snarare handlar om att ta vara på än om att fly. Många är gratis, ingen är dyr och de belastar miljön enormt mycket mindre än en flygresa eller shopping på den nivå vi i Västvärlden ägnar oss åt nuförtiden. Ta det som inspiration till att hitta dina egna små knep. På slutet finns två recept på passande novemberdrycker.

Är man klar med morgonbestyren innan det ljusnar har man som störst möjlighet att använda dygnets få ljusa timmar. Passa på att gå ut under dagen på lediga dagar eller t ex på lunchrasten. Särskilt soliga dagar, men även när det är molnigt piggar det upp med en promenad i dagsljus.

På kvällen kan man gärna kura skymning när man har tid. Tänd ljus istället för lampor, läs böcker, prata, spela spel, lägg pussel, hyr eller låna en bra film (t ex de spektakulära naturfilmerna i serien Planet Earth). På arbetsplatser är det ofta mycket att göra på hösten, men de sociala förväntningarna på att man ska ha varit med om en massa spännande saker är inte så stora. Ta vara på det och gör stundtals ingenting! Tofflor och varma filtar är mysiga att ha när det känns ruggigt.

Ta in det vackra med hösten så varar det längre. Jag torkade en näve nypon, tog in kastanjer och pinnar och lade några vackra löv i press. Man behöver inte göra det så avancerat som att binda en krans. Att arrangera fynden på ett vackert fat tar bara några minuter. Pyssliga och kreativa inneprojekt passar utmärkt i november. Här ska man förstås hitta något man tycker är roligt. Själv har jag tänkt sy en klänning i ekologisk bomull och är i full färd med att konstruera ritningen till årets pepparkakshus – i form av huset vi bor i.

Jag har på senare år börjat äta D-vitamin så här års, men är annars skeptisk till kosttillskott. Forskning tyder på att det är nyttigare att få i sig vitaminerna via kosten och det känns sundare på alla möjliga sätt. När det mörknar behöver man mycket näring för att pigga upp sig så det kan vara värt att tänka lite extra på vad man äter. Vi har tidigare nämnt nypon som en rik källa till C-vitamin. En annan sådan som enkelt kan odlas i Sverige är havtorn. KRAV-märkta citrusfrukter från t ex Italien eller Spanien kan man också unna sig ibland. Färgglada frukter, bär och grönsaker är ofta rika på antioxidanter. I säsong (nästan jämt) är morötter och rödbetor som passar t ex i en rustik höstgryta eller värmande soppa. Äpplen är också vitaminrika.

Vitlök sägs skydda mot förkylning och kryddig mat upplevs ofta som värmande. Kryddor är ok ur klimatsynpunkt även om de fraktats långt eftersom de väger lite, är lätta att packa, har lång hållbarhet och används i liten mängd. Honung är bakteriedödande och sägs också skydda mot förkylning. Varm dryck med honung i upplevs ofta som lindrande om man ändå blivit förkyld. Nyttigast är honungen dock om man inte värmer den. Ät som den är, ha som pålägg eller mixa i en smoothie.

 

Värmande dryck

Lägg en bit 70% mörk choklad i kastrull med en rågad tesked honung och låt chokladen smälta. Fyll på med havremjölk till dess det är lagom till ett stort glas och värm drycken så att den blir ångande varm. Välj KRAV- och Rättvisemärkt choklad.

 

Vitaminspäckad smoothie

2 dl frysta blåbär
1 stort päron
1 1/2 dl havremjölk
1/2 vaniljstång
2 tsk honung
2-3 urkärnade, torkade nypon eller ca 1 tsk nyponskalsmjöl

Dela och skrapa ur vaniljstångens innehåll i en mixer eller skål om du använder mixerstav. Lägg gärna skalet i en burk med socker, låt det stå och skaka om ibland, så har du snart ett smakrikt vaniljsocker. Lägg i övriga ingredienser och mixa till en krämig dryck. Räcker till två stora glas.

Comments are closed.