Nu är det åter dags för en av Bättre Världs menyer. Varmrätten är en gratäng på säsongens grönsaker så här i januari och till efterrätt blir det raw bananglass med rostade hasselnötter och chokladsås. Förutom att det är honung i chokladsåsen är rätterna klimatsmart veganska. För egen del kunde vi hämta grönkål och purjolök på kolonilotten. Jordärtskocka som vi grävde upp innan jorden frös till har hållit sig väl i kylen och vitlök har vi gott om torkad från sommarens skörd. Potatis odlade vi också, men har ingenstans att lagra den, så det köper vi så här års, men det är inga problem att få tag på ekologisk svensk.
Gratäng på säsongens grönsaker
400 g potatis (5 st)
300 g jordärtskocka
1/2 purjolök (ca 130 g)
1 litet äpple (ca 120 g)
100 g grönkål
1 stor vitlöksklyfta
1/2 dl rapsolja
3 msk vetemjöl
4 1/2-5 dl havremjölk
2 tsk salt
2 tsk torkad basilika
1 msk torkade stjälkselleriblad (kan uteslutas eller ersättas om det är svårt att få tag på – vi odlar egen)
svartpeppar efter smak
Sätt ugnen på 200°C. Skala och skär potatis och jordärtskocka i tunna skivor. Strimla purjolöken och tärna äpplet. Finhacka vitlöken. Vispa ihop rapsolja och vetemjöl och tillsätt lite av havremjölken. Låt sjuda och tillsätt lite i taget av havremjölken. Det ska bli en krämig sås. Repa grönkålen från stjälkarna och blanda det i såsen tillsammans med vitlöken. Krydda med salt, torkad basilika, selleri (eller annan örtkrydda) och svartpeppar. Smaka av. Tänk på att såsen ska blandas med en hel del grönsaker så den behöver vara lite saltare och starkare än om man skulle äta den separat. Varva potatis, jordärtskocka, purjolök och äpple i en ugnsfast form. Häll över såsen och grädda i ugnen ca 45 minuter. Känn med en sticka att potatisen och jordärtskockan är genomgräddade. Vi serverade med gröna ärtor och inlagda rödbetor från våra egna odlingar. Det finns många receptvarianter på inlagda rödbetor. Vi använder ett traditionellt recept med ättikslag och kryddnejilka. I vår butik finns åtminstone en sorts ekologisk inlagd rödbeta om man vill köpa färdig.
Raw bananglass med rostade hasselnötter och chokladsås
Detta är ett bra sätt att ta vara på bananer som börjat bli övermogna. Skala, skiva och frys in. När man sedan blir sugen på en god efterrätt, som dessutom är förhållandevis nyttig, tar man fram lagom mycket banan och låter stå i rumstemperatur ungefär en halvtimme. Mixa sedan till glassliknande konsistens tillsammans med till exempel kanel, kakao eller kardemumma. En god variant om man har pepparkakor kvar efter jul är att mixa med en liten pepparkaka (fast då blir det inte raw längre om man tänkt bjuda någon som har den kosthållningen. Det är å andra sidan inte chokladsåsen heller). Vi provsmakade menyn på trettondagen så det är en viss julanstrykning i bilden. Som vanligt ska man vara noga med att bananer och choklad är ekologiska. Vi använde dessa mängder till två personer och då blev det rejäla portioner:
350 g fryst banan (ca 2,5 bananer)
1 tsk kardemumma
Till chokladsåsen använde vi:
1/2 dl hasselnötter
25 g ekologisk mörk choklad (70%)
1 tsk honung
1/2 dl havremjölk
Grovhacka hasselnötterna och rosta dem i en torr kastrull på spisen. Det är lagom när de fått lite färg och dofterna sprider sig i köket. Sänk värmen och smält honungen tillsammans med nötterna. Lägg i chokladen och låt smälta. Se till att det inte blir alltför varmt. Häll i lite i taget av havremjölken och blanda om. Det ska inte koka. Servera gärna såsen varm.