Att baka bröd behöver varken vara speciellt svårt eller ta mycket tid. Själv bakar jag i perioder ganska mycket. Till försäljning genom Vadstena Bröd eller till gäster på Dahlströmska gården rum och frukost. När jag bakar vardagsbröd till oss själva utgår jag ofta från de frukostfrallor vi brukar bjuda våra övernattande gäster på. Det är en bra grund som lätt kan varieras utifrån vad som finns hemma.
Förutom det uppenbara, med alla goda doft- och smakupplevelser, så är en fördel med att baka eget bröd möjligheten att använda diverse rester. Vi skrev nyligen om olika sätt att minska matsvinn och i detta sammanhang är brödbakning onekligen tacksamt. Som degvätska använder jag ofta mjölk, yoghurt eller kaffe som blivit över. Vid några tillfällen har gäster på vårt B&B lämnat kvar ölflaskor. Då Sofia är nykterist och jag själv mycket sparsam ölkonsument passade det bra att använda även detta som degvätska. Fyllig smak och extra bra jäsning blev det också. Även om all alkohol inte försvinner så går det mesta bort i samband med gräddningen.
Vardagslyxen med nygräddade frallor är svårslagen. Med följande recept får du ett enkelt och gott vardagsbröd som tack vare surdeg och lång jästid även har många hälsofördelar. De exakta mängderna är medvetet inte angivna då jag istället vill uppmuntra till att våga pröva dig fram och märka när mängden mjöl är lagom.
Recept: enkelt och gott vardagsbröd
Bäst blir det om du använder surdeg. Har du ingen finns här tips om hur du startar upp en egen startkultur. Blanda med en gaffel samman omkring en halv deciliter surdeg med ett par deciliter fullkornsmjöl (av ex. vete eller råg) och en och en halv deciliter ljummet vatten. Detta får nu stå i rumstemperatur i omkring 8-10 timmar.
Värm den degvätska du vill använda (vatten, mjölk, fil, mixade tomater eller annat du har till hands). Vätskan ska bara bli fingervarm. Blanda med surdegen i en degbunke. Häll på en del av det mjöl du vill använda. Låt gärna minst en tredjedel vara vetemjöl. Annars kan brödet lätt bli för kompakt. Lägg i några gram vanlig jäst och kanske lite linfrön, solrosfrön eller liknade. Krydda gärna med anis, fänkål, kummin eller annan god brödkrydda (pröva dig gärna fram men omkring en matsked brödkryddor kan vara lagom vid en halv liter degvätska). Starta degblandaren på låg hastighet och se till att allt blandas samman ordentligt. Fyll nu på med ytterligare mjöl. Litet i taget tills du ser att degen börjar släppa från bunkens kanter. Verkar det istället för torrt är det bara att fylla på med vatten eller annan degvätska. Har du använt omkring en halv liter degvätska blir det lagom med knappt en matsked salt. Häll i det efter att degen fått blandas en stund. Kör på lite högre hastighet ytterligare ett par minuter tills degen verkar elastisk och håller samman bra.
Har du inte tillgång till en degblandare eller ändå vill blanda med en slev eller händerna istället så går det förstås också bra. Blanda då gärna under en något längre tid. Du ser på liknande sätt hur degen börjar släppa från kanterna när det är lagom mängd mjöl och blandningen börjar bli färdig.
Om du kan låta degen vara kvar i bunken och jäsa några timmar är det bra. Annars går det att forma frallor på en gång. Ett enkelt sätt att göra detta är om du har en djup tallrik med mjöl. Ta upp deg till en fralla med hjälp av en degskrapa. Lägg ner degbiten i tallriken med mjöl så biten är mjölad på ena sidan. Nu är den lätt att forma till en boll och lägga över på en bakplåt. När du format alla frallor och lagt över dem på bakplåten kan plåten med fördel stå i kylen fram till dess du ska använda brödet. Oavsett om det är om några timmar eller under nästa dag.
Ta sedan fram dina frallor ur kylen samtidigt som du sätter ugnen på 250 grader. Gör gärna ett snitt i frallorna, spraya med lite vatten och strö ev. på sesamfrön eller liknande. När ugnen kommit upp i värme sätter du in plåten och gräddar dina frallor omkring 15 minuter. Frallorna ska gärna ha lite färg på undersidan då de är klara. Slår du lätt på baksidan av frallorna ska det vara ett ihåligt ljud. Om du använt mejeriprodukter som degvätska kan brödet bli lite extra mörkt. Vill du undvika detta kan det vara värt att lägga på en bit aluminiumfolie ovanpå frallorna efter 10 minuters gräddning.
Själva brukar vi äta bröd till kvällsmat. Jag blandar då samman surdegen kvällen innan. Blandar degen i degblandaren på morgonen och låter stå och jäsa till lunch. Vid lunch formar jag frallorna och ställer in i kylen. Lagom till kvällsmat är det sedan perfekt att grädda dem. Vill du istället ha nybakade frallor till frukost kan du på liknande sätt starta din surdeg morgonen före. Vid sen eftermiddag kan degen blandas och innan du går och lägger dig formas frallorna. Plåten står sedan i kylen fram till morgonen då de gräddas.