Vi har tidigare skrivit om fördelarna med att gå till fots. Ett annat bra fortskaffningsmedel är cykeln. På cykel kommer man längre sträckor snabbare än när man går och man kan också enkelt få med sig en del packning på pakethållaren, i cykelkorg, cykelväska, eller genom att hänga saker på styret. Vi har faktiskt levererat två säckar mjöl som vägde 25 kg vardera med hjälp av en cykel, men då gick vi på varsin sida och balanserade dem på pakethållaren en säck i taget (det var inte så långt heller förstås). Det finns också olika typer av cykelkärror som kan vara en bra investering om man ofta transporterar större eller tyngre saker. Denna vecka vill vi uppmuntra till att cykla mer.
Under många år blev min (Sofias) cykel kvar hos mina föräldrar i Skärblacka. Jag minns egentligen inte varför jag inte tog med den när jag flyttade till Vetlanda, men därefter bodde jag i större städer och jag har alltid tyckt att det är obehagligt att cykla där det är mycket trafik. När vi flyttade till Vadstena såg jag i alla fall till att cykeln kom med. Den är säkert 25 år gammal minst, men fungerar utan problem. Vi lämnade bara in den för några smärre justeringar i sportbutiken här i staden. Till kolonin cyklar vi nästan alltid. Det går lite fortare än att gå och det är enkelt att få med sig det man skördar hem. Ska vi hälsa på någon i utkanten av staden eller besöka något ställe som det tar lite längre tid att gå till använder vi också gärna cykel. Affären är däremot så nära att det är enklare att gå och i nuläget jobbar vi båda mestadels hemifrån. Bil använder vi bara i undantagsfall och vi har ingen egen.
Jag har många kusiner, men numera knappast alls någon kontakt med dem. Ibland hör jag om dem genom mina föräldrar. När jag hörde talas om att en av mina kusiner arbetar för Jönköpings kommun med att minska bilåkningen och inspirera fler till att gå eller cykla oftare, tog jag mig för med att skicka ett e-brev och fick svar. Roligt att det visar sig att man har en del gemensamt och roligt att det finns kommuner som satsar så pass aktivt på denna fråga. Här är två av deras kampanjer: Cykelkedjan och Låt bilen stå.
En del större städer har satsat mycket på att förenkla för cyklister, inte minst studentstäder. Köpenhamn nämns ofta som ett gott exempel på en storstad anpassad för cyklister och där en stor andel av de som bor där också använder cykeln som sitt huvudsakliga sätt att ta sig fram. Där finns det även längre cykelleder in till och ut från staden. Sveriges största cykellopp; Vätternrundan, passerar i utkanten av vår stad Vadstena och nu finns det diskussioner om att bygga cykelväg runt hela Vättern. Det kanske inte verkligen blir hela sträckan, men flera städer kring sjön verkar vara intresserade av cykelväg mellan orterna, särskilt där det är många som pendlar. Sådana initiativ blir jag glad av och det kan vara väl värt att uppmuntra politikerna till sådant. Jag är inte själv så bekväm med det, men Peter har lämnat medborgarförslag och är numera mer politiskt aktiv. Namnlistor och Facebookgrupper skapas ofta för att protestera mot någonting, men det borde gå minst lika bra att vara för smarta lösningar för att förenkla cykelpendling, eller att inrätta sådana tjänster som min kusin har i flera städer. Kom med egna förslag, eller uppmuntra när någon annan kommer med en god idé.
Som vi nämnde när vi skrev om att gå till fots är många bilresor så korta att det mycket väl skulle fungera att gå, eller cykla istället. När cykeln ersätter bilresor är miljövinsterna stora, liksom hälsofördelarna. Passa på att få motion och frisk luft på väg till jobbet, till affären, eller återvinningsstationen.
Man kan också semestra med cykel, antingen hela resan eller en del av tiden. I många städer kan man enkelt hyra cykel. När vi var på Gotland senast åkte vi kollektivt dit, hyrde bil en del av tiden, cykel en del av tiden och promenerade en del av tiden. Där är det vanligt med cykelturister och det finns många andra platser som lämpar sig väl för det. Cykelfrämjandet ger många bra tips.