Boktips om naturen

Boktips om naturenVi har sedan tidigare en sida här på Bättre Värld med bok- och filmtips, men framöver tänkte vi också då och då skriva inlägg om böcker och filmer som inspirerat oss i vårt miljöengagemang på olika sätt. Ibland kommer vi att utgå från ett tema, ibland blir det kanske något slags topplista och ibland en längre text om en enstaka bok eller film. Jag är bibliotekarie och Peter har läst litteraturvetenskap så att böcker spelar en viktig roll för oss är kanske inte så oväntat. Den här veckan tänkte jag ge några boktips om naturen och jag valde fotoböcker. Som jag upplever det inger de här fotografernas bilder en känsla av vördnad inför allt liv vi har omkring oss. De påminner om vad som står på spel och visar på ett av många skäl till varför vi behöver vara mer varsamma med vår planet.

Den första boken heter On this earth, a shadow falls och fotografen heter Nick Brandt. Den ingår i en trilogi om Afrikas hotade djurliv. Peter såg en utställning med dessa bilder på Fotografiska i Stockholm och köpte boken till mig i julklapp för några år sedan. Jag har flera gånger satt mig och långsamt bläddrat igenom den och ibland stannat länge vid enstaka bilder. Den finns inte på så många bibliotek, men bör gå att låna om man har lite tålamod med fjärrlån. Det är djurlivet i östra Afrika som porträtteras och porträtt är det i högre grad än man brukar uppfatta bilder på djur som. Fotografen verkar se dem som tänkande och kännande individer och det blir berörande på ett annorlunda sätt. Ibland är det närbilder, ibland stora grupper av djur och ibland får det karga, men storslagna landskapet ta större plats. Elefanter, lejon, geparder och andra stora däggdjur spelar huvudrollerna. Bilderna är svartvita med många nyanser i hela gråskalan från kritvitt till kolsvart och de har ett slags eftertänksam stämning över sig.

En svensk fotograf som givit ut flera böcker är Brutus Östling. Själva har vi Att överleva dagen, men har tittat i flera. Här är det fåglar i centrum, ofta i full aktion. Det är mycket rörelse i fotografierna och djuren uppfattas som uttrycksfulla, ofta charmiga, personligheter. Många av bilderna väcker leenden eller småskratt, men han duckar inte heller för att det ofta är tuffa tag i naturen.

När jag gick på folkhögskola för många år sedan hade vi en mycket skicklig fotolärare. En av hans egna favoriter var Ansel Adams. I vår bokhylla har vi en liten bok i vykortsstorlek med fotografier av honom; Ansel Adams at 100. Han var en amerikansk fotograf som levde 1902-1984 och var en mästare på svartvitt naturfoto. Ytorna, nyanserna och ljuset är vad jag slås mest av i hans bilder. Ordet fotografi lär betyda ”att måla med ljus” och Ansel Adams bilder är en perfekt illustration av just detta. Han var dessutom en engagerad miljövän och lyckades förmedla en vördnad inför den natur han fotograferade, så pass att det ibland inspirerade till inrättande av nationalparker.

Ta gärna dessa boktips om naturen som inspiration till att själv botanisera vidare på biblioteket eller i bokhandeln. Fotoböcker finns det många och när de träffar rätt kan de stundtals säga mer än tusen ord.

Comments are closed.