Vi fortsätter denna vecka att dela våra betraktelser från evenemanget Myllrande liv. Denna gång om Luft.
Gud formade människan av jord från marken och blåste liv i hennes näsborrar så att hon blev en levande varelse. Att vi är en del av naturen blir tydligt i Bibelns skapelseberättelse. Av jord och levandegjord genom Guds andedräkt.
Vår delaktighet och vårt beroende av naturen blir också tydligt ifall vi tänker på vad vi andas in. Syret i luften skapas i växternas fotosyntes. Bladet använder solenergi, koldioxid och vatten. Dessa byggstenar omvandlar växterna till socker och syre. Till nytta för dess egen växtförmåga men också en förutsättning för vår möjlighet att andas.
När vi bodde i Göteborg sprang jag ganska ofta i Änggårdsbergen som ligger bakom Botaniska trädgården. Jag minns i slutet av den längsta backen hur pulsklockan visade på nästan 200 slag per minut och andningen blev allt mer ansträngd. Känslan då skogsstigen planade ut och jag kunde andas mer normalt igen. Som att dricka sig otörstig – men på luft.
För den som bestiger Mount Everest är det inte lika lätt att andas sig otörstig. Med ett lägre lufttryck 8848 meter upp får det inte plats lika många syreatomer i varje andetag. I samma mängd luft är det mindre än hälften så mycket syre. De som varit där beskriver det som att andas med en plastpåse över huvudet.
Öva gärna upp din förundran inför luftens element genom att denna sommar försöka lära känna en flygande individ i din närhet. Kanske finns det en gråsparv, koltrast eller humla som du återkommande får syn på. Observera hur den flyger, vilket väder den verkar gilla mest och fundera på hur det skulle vara att uppleva världen genom dess ögon.
Tänk om vi skulle krympa hela jorden till storleken av ett äpple. Då vore jordens atmosfär lika tunn som äpplets skal. Något beroende på äpplesorten men jämförelsen stämmer oväntat väl. Det är i detta äppleskalstunna område vi lever, andas och finns till. Atmosfären skyddar oss mot cancerframkallande solstrålar och ger jorden en lagom värme.
Men balansen är skör. Likt byggjobbarna vid Babels torn sträcker sig också vårt högmod upp till himmelen i det att vi förändrar hela ekosystem. Ja, hela jordens klimat genom vår livsstil.
Under tvåhundra år har vi gjort av med det mesta av den energi som samlats i jorden sedan dinosauriernas tid. Konsekvenserna känner vi till i form av stigande halter koldioxid i atmosfären och ett allt mer extremt väder.
Vilket högmod och vilken egoism. Att låta vår oljedopade livsstil drabba allt levande på jorden och även kommande generationer.