När det gäller kost och motion skrivs och talas det ofta om vikten av att skapa goda vanor som gör att man följer planen även när det tar emot. Men även förändringar mot en miljömässigt mer hållbar livsstil kan förstärkas av att man hittar bra rutiner.
Ett exempel är min smartphone. Det är en liten apparat som drar väldigt mycket ström – faktiskt mer än de flesta andra apparater man har i ett vanligt hem. Många stänger aldrig av den. Jag har till och med träffat personer som inte vet hur man gör. Jag tillhörde dem som gjorde det väldigt sällan. Det som först fick mig att fundera närmare över detta var en känsla av att det störde min sömn. Telefonen låg påslagen på nattduksbordet eftersom jag använde den som väckarklocka. Ofta hade jag svårt att låta bli att kolla e-post, Facebook och Instagram lite för sent på kvällen och direkt när jag vaknade på morgonen. Det hände till och med att jag kollade någonting om jag vaknade till på natten. Mina föräldrar hade en gammal klockradio de inte använde längre som jag kunde få och jag började använda den som väckarklocka istället. Innan läggdags stänger jag numera av min smartphone och lägger den i ett annat rum. Förutom att det ger mig bättre nattsömn sparas ganska mycket el.
Att gå på rutin låter tråkigt i mångas öron, men om ingenting gjorde det skulle vi bli uttröttade. Vanor sparar massor av energi. Vi står varje dag inför en mängd val och om vi skulle göra alla dessa från grunden utan att luta oss mot hur vi brukar göra skulle vi inte hinna med vardagen. Samtidigt är mycket av det vi gör av gammal vana dåligt för miljön, djuren, klimatet, eller vår egen hälsa. Ett exempel jag har lagt märke till på sistone är hur vanligt det är att låta bilen gå på tomgång medan man väntar på någon eller kliver ur för att göra något litet ärende, som vid återvinningsstationen. En smällkall vinterdag går det att förstå, men i de här fallen har jag tyckt att det varit ett obegripligt beteende att släppa ut så mycket avgaser helt i onödan. Troligen gör man det just av gammal vana. Man tänker inte ens på att man gör det. Ett första steg för att skapa goda vanor kan därför vara att medvetet reflektera över vad man gör på rutin som inte är så klokt. Ofta är det sedan effektivare att byta ut de dåliga vanorna mot goda vanor, än att bara tänka att man ska sluta med det dåliga. Lättast är det att skapa goda vanor när det gäller sådant man gör ofta och regelbundet. Upprepningen gör att vanan sätter sig. Tydlighet är också ofta bra för att förhindra att ursäkterna tar över. Jag tror till exempel att det är lättare att bestämma sig för att cykla till jobbet måndag, onsdag och fredag, än att bestämma sig för att göra det tre dagar i veckan. Om det sedan är störtregn och storm en onsdag kan man byta dag, men man behöver i normalfallet inte ens fundera över valet när man väl har inarbetat vanan.
Hur lång tid det tar för en ny vana att bli etablerad är omdiskuterat. Länge sades det 21 dagar, men senare forskning tyder snarare på att det både finns stora individuella skillnader och att det beror på vilken sorts vana det är man försöker ändra. 66 dagar verkar ligga närmare medel, men variationen är stor. Precis när något verkligen har blivit en vana är förstås också svårt att sätta fingret på, men det handlar om när ett beteende blivit relativt automatiserat, när det är något man bara gör utan att behöva tänka efter.
Vill man styra om sin livsstil till exempel genom att börja äta mer vegetariskt kan det vara bra att samla på inspiration. Låna vegetariska kokböcker på biblioteket. Hittar du en favorit kan den vara värd ett köp. Börja googla efter vegetariska recept eller följ en blogg som Vegoriket. Är du med på Facebook finns grupper att gå med i och personer att följa som skriver inspirerande. Man kan också börja följa till exempel Läkare för framtiden om man vill få påminnelser om varför det vegetariska också är bra för hälsan. Vill man få motivation att välja mer ekologiskt kan Naturskyddsföreningen vara bra att följa. Vill man börja odla mer av sin egen mat, eller använda mer av det som växer i naturen finns det på motsvarande sätt grupper att gå med i eller personer att följa som kan ge en puff i rätt riktning när de dyker upp i flödet. Sluta följa och gå ur grupper som inte inspirerar dig och leta reda på andra. Man fungerar så olika. För någon kanske det motiverar med avskräckande exempel, eller att hitta tydliga sätt att jämföra med sitt eget tidigare beteende. En variant på det senare är att testa ditt ekologiska fotavtryck, göra en förändring och sedan testa igen. Att förenkla för sig själv att göra rätt är också ett beprövat tips. I motionssammanhang är ett vanligt exempel att lägga fram träningskläderna kvällen innan. En motsvarighet kan vara att se till att du har kläder som fungerar i ur och skur så att en skvätt regn inte får dig att ta bilen. Att se till att alltid ha en tygpåse i jackfickan, handväskan, eller något annat du alltid har med dig kan förhindra onödig användning av plastpåsar.
Jag tror att vi är ganska olika, både i hur flexibla vi är i våra vanor och vad som hjälper och stjälper oss. Det som någon triggas av kan göra någon annan obstinat. Inspireras gärna av oss eller andra, men välj det som fungerar för dig. Ta en vana i taget och jobba med den till dess den sitter. Börja gärna med en du känner dig motiverad inför, så att motståndet inte blir för stort i början.