Barn gör inte som du säger – utan som du gör. Detta kan nog alla som någon gång umgåtts med barn instämma i. Och jag tror att vi alla oftast liknar barnen på det sättet. För att starta positiva spiraler av hållbar förändring är det viktigt, inte bara vad vi säger, utan även vad vi gör. Lev som du lär med andra ord.
Ingen kan vara perfekt men vi behöver samtidigt förstå att andra människor speglar sig i våra liv, varken vi vill det eller inte. Skyltande i fikarum och sociala medier med köttrika grillkvällar, homofoba skämt och flygresor. Ja, det bidrar till att sådana beteenden normaliseras. Andra kan medvetet eller omedvetet använda dig som exempel när hen själv gör tveksamma val.
Att leva som du lär kan på liknande sätt istället inspirera till bättre val. Inlägg om reseupplevelser via tåg, den fantastiska texturen på seitan och den glada stoltheten i lokala prideparaden. Enkla saker som kan göra stor skillnad när fler vill pröva sådant som ger mindre utsläpp och ett mer inkluderande samhälle.
Detta gäller oss alla men blir nog som tydligast för mer offentliga personer. Att Greta Thunberg valde att åka segelbåt till Amerika och att klimatforskaren Kevin Anderson slutat flyga. Det ger bekräftelse för många att de menar allvar och att livsstilsförändringar behövs för en själv och samhället i stort. På motsvarande sätt kan personer som talar om hållbarhet men flyger med privatjet motivera sina följare att trots allt fortsätta med de ”små” miljöskadliga val de gör.
Här på sidan har vi tidigare skrivit om minskad arbetstid i flera sammanhang. När jag i våras började på ett nytt arbete var det inledningsvis på heltid. Av flera olika skäl har detta inte varit en hållbar situation för mig. Glädjande nog fanns möjligheten att minska arbetstiden till 80% och jag börjar med detta redan nästa månad. För mig blir det en lättnad och ett sätt att hålla i längden med lång pendling till intensiva arbetsuppgifter. Samtidigt är det också något jag gärna talar om för andra. Än så länge är heltidsarbete av outgrundliga orsaker norm men med fler personer som gör andra val. Då är det också lättare för ännu fler att ta steget. Lev som du lär inspirerar till efterföljelse. Inte minst när det gäller sådant många saknar. Som tid att ta hand om sig själv och sina relationer.
Sammankopplat med arbetstid är även inkomst. Generellt är det dem med högre inkomster som också har högre koldioxidutsläpp. Så för planetens bästa är lägre disponibel inkomst en effektiv väg till mindre utsläpp. Åtminstone i rika länder som Sverige. Själva har vi både minskat våra utsläpp och fått en välbehövlig distans till vår tids ekonomiska normer. Detta genom den enkla praktiken att skänka tionde. Lev som du lär genom att låta pengarna bli mindre heliga och mer till ett praktiskt verktyg att bygga förändring med.
Lev som du lär blir ett sätt att göra verkstad av den underrubrik vår hemsida har. Var den förändring du vill se. Det blir samtidigt ett effektivt sätt att minska den kognitiva dissonans som följer när du inte lever efter dina värderingar.
[…] Första gången jag träffade på begreppet kognitiv dissonans var nog när jag läste Per Espen Stoknes bok om klimatpsykologi. Därefter har det dykt upp i flera sammanhang och vi återkommer ofta till det i samtal. Det är ett glapp mellan ditt verkliga beteende och dina kunskaper om hur du borde bete dig. Ett slags mentalt skav som handlar om att du inte riktigt lever som du lär. […]